Zavičajna povijest i šokačka narodna baština
ŠOKAČKI RODOSLOVNIK
Brojač posjeta
183583
Anketa
Zanima li Vas zavičajna prošlost i narodni običaji ?

TagList
Anketa
Jeste li za uvođenje izvannastavnog predmeta ZAVIČAJNOST u Osnovne škole ?

Blog - prosinac 2010
srijeda, prosinac 29, 2010


Šokački internet radio - iz programske sheme

emisija BEĆARAC , petkom od 19 do 22 sati

urednik i voditelj - baja Iva i Sanja Špoljarić

www.sokacki-radio.com

24 sata izvornog folklora i tamburaške glazbe
sokacgranicar @ 22:31 |Komentiraj | Komentari: 0
 A oj dada - Tamburaški sastav ZVONA Đakovo

sokacgranicar @ 22:14 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, prosinac 25, 2010


Čajo Mata Baboselac-Mišin iz Donje Bebrine

Ti si dite Slavonije
naše lipe šokadije
čuvaj našu ikavica
stari đeram i tkanicu
sokacgranicar @ 14:46 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 22, 2010http://sokacgranicar.bloger.hr/tiny_mce/plugins/media/img/trans.gif

U Slavoniji je običaj da se na Badnjak u kuću dariva prvo muško dijete, kada u ranu zoru dječaci pohode kuće u susjedstvu, rodbine tzv. položaji, kada domaćinu zaželi obilje roda u novoj godini,njemu se daje najveća kobasica i kojekakvi slatkiši. Tada se dan provodi u pripremanju. Prije večernjeg zvona je večera, svi se zajednički mole. Za večeru se jede posna hrana (božićni kruh, riba,itd.) Kada se oglasi večernje zvono unosi se slama u kuću, i tada djeca skaču na nju. Kada je i to gotovo uz Božićnu pjesmu i veselje kiti se krizban (bor). U pola noći je ponoćka i cijela obitelj ide na nju. Kada dođu kući s ponoćke već je Božić, i on se slavi s veseljem i srećom.

Badnjakom se naziva dan uoči Božića, a ime mu dolazi od riječi "bdjeti", jer se na Badnju večer bdije pobožno čekajući Kristovo rođenje. Kako se u badnjoj se noći bdije razumljiva je uloga koju ima svjetlo. Neizostavne su još iz davnina uobičajene božićne svijeće, a skoro u pravilu je kod svih Hrvata posebno za ovu priliku napravljena svijeća - svijeća voštanica. Badnji dan ili Badnjak je bogat božićnim običajima i folklornim sadržajima. Na Badnjak se u našim ruralnim hrvatskim krajevima ženska čeljad rano ustaje da na vrijeme, do zvuka večernjih zvona uspije sve u kući i oko kuće počistiti i pripremiti obilje svakojake hrane i to nemrsne za badnju večer i mrsne za sutrašnji Božić. Naime, na Badnjak nema objeda, jer se posti do večeri, a jede se samo navečer, ali i tada samo nemrsnu hranu. Večera na Badnjak je posna, a izbor jela i pića osobit. Posebno priređena jela obilježena su kršćanskim simbolima, a blagovanje je pak isprepleteno božićnim nazdravicama i običajima koji su usmjereni društvenom i gospodarskom dobru članova obitelji.Muška čeljad treba na Badnjak temeljito srediti i obilno nahraniti blago, jer i ono treba osjetiti radost božićnih blagdana. Osim toga, na njima je da nabave sve namirnice te da donesu i iscijepaju dovoljna drva za naredne dane.Svi poslovi trebaju biti posvršavani do večernje Zdrave Marije (večernjeg zvona), nakon koje domaćin objavljuje početak večere. U prostoriji u kojoj se blaguje na određeni se način rasprostire slama.
Prije nego se započne s večerom, domaćin unosi  krizban (bor) i  konjsku ormu koju stavlja pod stol. U dijelu Slavonije čestitari na badnje veče ulaze u kuću i govore: "Faljen Isus! Čestita vam badnja večer i Adam i Eva", a odgovara se: "I vi živi i zdravi bili!" Uz donošenje panja badnjaka običaj je unositi i slamu; negdje tu slamu ne prostiru samo po tlu već je stavljaju i na stol pod stolnjak, a zatim slijedi večera s osobito biranim jelima. Badnjak u gradu, sačuvao je tek dijelić seoskih tradicija, ali slavi se uz božićno drvce, uz kućne jaslice, uz pjevanje ili slušanje božićnih pjesama i uz posebno pripravljenu večeru. Najvažnije jest: bdjenje u iščekivanju polnoćke. Sudjelovanje na polnoćki smatraju važnim i oni koji ne odlaze redovito nedjeljama na misu.

sokacgranicar @ 19:05 |Komentiraj | Komentari: 0
 Čestit i blagoslovljen Božić

želi Vam Šokac graničar

 
sokacgranicar @ 18:26 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, prosinac 21, 2010Mrak je prekrio slavonsko selo... Zimsko je veče, pa momci i djevojke krate vrijeme na prelu i čijalu... Djevojke pletu, izrađuju ručne radove i čijaju perje, a momci u kutu ili u drugoj sobi, da im ne bi smetali pri radu, kartaju i pjevaju... Prepričavaju se razne zgode i nezgode u selu, a da bi bilo veselije, došli su i seoski tamburaši. Ako se cura sprema za udaju onda za miraz treba mnogo perja... Svaka majka koja ima žensku djecu, brine se za udaju svoje kćeri još od njene rane mladosti. Jedna je od briga Snaša u Slavoniji i sakupljanje perja za  "svoju djecu"... Običaj je da djevojka iz "bolje kuće" udajom donosi u miraz šest do devet velikih jastuka, ponekad i više, zatim gornje i donje perine... U takoj kući uzgaja se dosta gusaka i pataka koji se nekoliko puta u toku godine čupaju, da bi se nakupilo što više perja. U zimskim mjesecima, kada je veća količina perja skupljena "djevojke za udaju" priredu čijalo... Tom prilikom pozove gotovo sve svoje priajteljice i susjede, kume, ostale rodice - uglavnom mlađi svijet.... Momci se ne pozivaju - oni sami dođu - a bez njih čijala i nema... Ako bi se momcima branio ulaz u kuću za vrijeme čijala, oni bi se znali i te kako osvetiti - premda u šali, ali ta šala bude ponekad i skupa. Tako su jednom domaćici bili odnijeli iz kuhinje neprimjetno sve priređeno jelo, tako kada je domaćica htjela ponuditi jelo ništa nije ostalo, pa je morala na brzinu praviti drugo jelo, najgore je bilo što su nestale bile i "krofne", a bez njih čijalo ne bi bilo zamislivo. Domaćica je poslije ponudila jelo bez "krofni", pa je prijateljicama odma bilo sumljivo i sumljali su u momke. Domaćici to nije bilo ugodno. Prije odlaska svojim kućama djevojke i momci skupe sa zemlje baturice od perja pa ih na povratku kuči idući sokakom svaki u svom kraju bacaju pred kuće nekih djevojaka.Kada e blato ugaze ih u nj (kako bih bilo teško očistit), a još gore, kada je hladno vrijeme i smrznuta zemlja ili snijeg... Djevojke kada ujutro izađe na sokak da pometu pred kućom i kada ugledaju baturice ljute se na "krivce". Teškom mukom izvade baturice iz blata ili smrznute zemlje, jer bi bila velika sramota u slavonskom selu da ih ispred kuće svako jutro nije put pometen. Jasno one će od svojih prijateljica koje su bile na čijalu s vremenom doznati koje napravio taj nered i osvetiti se krivcima. Čijalo završava obično oko pola noći. Djevojke očiste stol od perja na kojih se stavlja unaprijed pripremljeno jelo. Tu se nađe pržena slavonska kobasica, kuhana rebra, kulin, dobra slavonska šljivovica i vino. Nakon toga na stol se iznesu "krofne". Ako izrazito izražen bijeli rub na polovini "krofni", znak je da je domaćici pošlo za rukom da one budu doista dobre... To je njena dika... Još bi se jedno vrijeme moglo čuti na sokaku otegnuta melodija slavonske pjesme, dok i posljednja djevojka ne bi otišla u svoju kućar.

autor: Fabijan Lešić Slavonacsokacgranicar @ 20:20 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, prosinac 18, 2010
 Već tradicionalno kulturno-umjetničko društvo ,,Mijat Stojanović'' iz Babine Grede organizira glazbeno-folklornu manifestaciju ,,Večeri dr. Matije Bačića'':

26.prosinca 2010. nastup KUD-a ,,Litva'' BANOVIĆI iz Bosne i Hercegovine-cjelovečernji koncert

27.prosinca 2010. Večer županijske Smotre pjevačkih skupina ,,KAD ZAPJEVAM TIJO PA VESELO''

28.prosinca 2010. 2. večer žup. Smotre pjevač. skupina ,,KAD ZAPJEVAM TIJO PA VESELO''

vrijeme - 19:00 - 22:00 sati

Dvorana HRVATSKI DOM u BABINOJ GREDI

fotografije : Tomo Krbavac


sokacgranicar @ 17:43 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, prosinac 16, 2010
 sokacgranicar @ 19:34 |Komentiraj | Komentari: 0
 

autor pjesme: Ilija Babić-Andrin iz Babine Grede

izvođači : Tamburaški sastav 5 tamburasokacgranicar @ 18:48 |Komentiraj | Komentari: 0
 

Pjesma ,,Moja duša'' izvodi MPS ,,Bećarine'' KUD-a ,,Tena'' iz Đakova sokacgranicar @ 18:43 |Komentiraj | Komentari: 0

Badnja večera u Šokadiji

sokacgranicar @ 16:23 |Komentiraj | Komentari: 0Dragi prijatelji, Kulturno-umjetničko društvo "Lovor" Vas poziva na Božićni koncert koji će se održati 17.12.2010. (petak) u 19.00 u Župnoj crkvi Sv. Marka u Trnjanima!
Nastupaju: ŽPS "Snaše" Klakar, ŽPS KUD-a "Ivan Tisov" Viškovci, HSKPD "Seljačka sloga" Nuštar, ŽPS "Vesela Šokadija" Gundinci, TS Evergreen, Tomislav Livaja, gajdaš iz Osijeka i KUD "Lovor" Trnjani! Želimo radost Božića podijeliti s Vama!
sokacgranicar @ 13:57 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, prosinac 15, 2010
 

sokacgranicar @ 23:50 |Komentiraj | Komentari: 0


sokacgranicar @ 16:14 |Komentiraj | Komentari: 0
 

sokacgranicar @ 15:40 |Komentiraj | Komentari: 0


sokacgranicar @ 15:38 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 13, 2010


Pozivamo Vas na 13. županijsku smotru crkvenog pučkog pjevanja koja ove godine nosi naziv "DJEVA SINA PORODI" i na koji će se izvoditi božićni napjevi i pjesme brodskoga kraj i Doljanije, a nastupaju pučke pjevačke skupine iz Brodskog posavlja. U zajedničkoj organizaciji Brodskoga kola, Folklornog ansambla Brod i KUD- "KUPINA" iz Kupine, smotra će se održati u župnoj crkvi u Svilaju s početkom u 18h na drugi dan Božića. Dođite, poslušajte najljepše božićne pjesme i napjeve i uživajte u ljepoti šokačke riječi, glasa i nošnje.

Dana: 26. prosinac · u  18:00 - 20:00 sati

Mjesto: Svilaj, župna crkva Presvetog Imena Marijina
sokacgranicar @ 20:51 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, prosinac 10, 2010


sokacgranicar @ 23:14 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 9, 2010
Radujte se narodi
Radujte se narodi, kad čujete glas,
da se Isus porodi u blaženi čas.
Svaki narod čuj, čuj,
i Betlemu pristupljuj,
pristupljuj.
Vidi Božje otajstvo u podrtoj štalici
I tko trpi uboštvo na toj tvrdoj slamici.
To otajstvo čuj, čuj,
i k jaslicam pristupljuj!
Pristupljuj!
Raduje se Marija s Josipom gledeći
Anđeo pjeva "Glorija" po zraku leteći
I ti, svijete čitavi,
Spasitelja pozdravi!
Pozdravi!

Kyrie Eleison
Kyrie eleison, eleison,
Isus se rodi u štalici
Pojte pastiri,
tamo se njemu poklonite.
Kriste eleison, eleison!
On za nas trpi čim se rodi
Pojte pastiri,
tamo se njemu poklonite.
Kyrie eleison, eleison!
U jasle mora da se skriva!
Pođite kralji,
tamo se njemu poklonite.Svim na zemlji
Svim na zemlji mir, veselje,
Budi polag Božje volje.
To sad nebo navješćuje
I glas s neba potvrđuje.
Dobre volje svaka duša
grijeha neka već ne kuša
Nego hvali, diči Boga,
Što je posl'o Sinka svoga.
Sinka svoga, Boga moga,
S Ocem, Duhom jednakoga
Duhom Svetim začetoga
Od Djevice rođenoga.Veselje ti navješćujem
Veselje ti navješćujem,
puče kršćanski.
Jerbo se kralj u Betlemu
rodi nebeski.
Još mali, u štali,
Kog stvorenje svako slavi
Štuje, diči, jer je pravi
On naš Spasitelj
i Otkupitelj.
Pored njega stoji Majka,
Djeva Marija.
Pa sveg svijeta Spasitelja
lijepo povija.
Njeg doji i goji,
Uspavljuje njegujući
"Spavkaj, spavkaj" pjevajući
U toj štalici,
sve na slamici.Oj, pastiri
Oj, pastiri, čudo novo
Niste nigdar vidjeli ovo:
U jaslicam prostim rodio se Bog
Koji s neba siđe
radi puka svog.
Betlem, evo, nije daleko,
Znajte da vam istinu rekoh:
U štalici prostoj leži djetešce
Na slamici oštroj,
kao janješce.
Ljubav Božja prevelika
Primi pravu put čovjeka:
S neba siđe dolje radi grešnika
Rodi se u štali,
radi čovjeka.U to vrijeme godišta
U to vrijeme godišta
Mir se svijetu navješta
Porođenjem Djetešca
Kom je Majka Djevica.
Anđeli se javili
Rajsku pjesmu slagali
Slava Bogu pjevali
A mir ljudma prosili.
Djeva Sina rodila,
Đavlu silu slomila,
Svijetu Spasa podala,
Nama majka postala.

Danas se čuje
Danas se čuje događaj novi
U zemlji našoj i jeste ovi
Braćo pastiri, pohitite
K Betlemskoj štali i vidite
Jedno nebesko Djetešce
U krilu majke Djevice.
Ta vam se sreća danas dogodi
Što vam se Janje nebesko rodi
Ovo je Janje ono milo
Koje je sav svijet izbavilo
Jedno nebesko Djetešce,
U krilu Majke Djevice!

Djetešce nam se rodilo
Djetešce nam se rodilo
U jasle se položilo
Isuse mileni, Bože moj
Srce ti dajem da sam tvoj.
Sin Boga Oca i Bog sam
S neba na zemlju siđe k nam
Isuse mileni, Bože moj
Srce ti dajem da sam tvoj.
Čista ga Djeva rodila,
I svojim mlijekom dojila
Isuse mileni, Bože moj
Srce ti dajem da sam tvoj.
Isus mu ime Otac da,
Da nas otkupi, posla ga
Isuse mileni, Bože moj
Srce ti dajem da sam tvoj.

Narodi nam se
Narodi nam se kralj nebeski
Od Marije, čiste Djevice.
Na tom mladom ljetu
veselimo se,
Mladoga Kralja mi molimo.
Po njemu slijedi sveti Stjepan
Prvi mučenik Gospoda Boga.
Na tom mladom ljetu
veselimo se,
Mladoga Kralja mi molimo.
Daj nam Bog zdravlje, k tomu veselje
Na tom mladom ljetu svega obilja
Na tom mladom ljetu
veselimo se,
Mladoga Kralja mi molimo.

O Betleme
O Betleme, grade slavni od Boga
Najveći si ti od grada svakoga
Jer iz tebe nam izađe vojvoda
Isus dragi, Davidova poroda.
Marija ga, Djeva čista, porodi
I u jasle ona njega položi.
Dostojno se ona njemu poklanja,
I s veseljem srca svoga pozdravlja.

Veseli se majko Božja
Veseli se Majko Božja, puna milosti
veseli se i raduj se rajska svjetlosti
jer si noćas porodila
svojim mlijekom zadojila
Boga malahna.
Veselmo se i mi braćo ovdje zajedno
Al veselje neka naše bude pravedno
Svi se grijeha odrecimo
i srdačno utecimo
Svim vam Božić nazivamo
braćo ljubljena,
U stečenju vječnog zdravlja
od vas željena,
Kojega vam rođen dao
kako bude tko pitao
na dan današnji.

Tri kralja jahahu
Tri kralja jahahu
s onih sunčanih stran
tri dara nošahu
mir, zlato, tamijan.
Tri kralja dođoše
pred grad Jeruzalem
pitajuć za mjesto
gdje se rodi Isus.
Mariji rekoše:
zdravo, oj Djevice,
zdravo, oj Majčice,
nebeska Kraljice
Isus digne ruke,
drago im hvaljaše,
i nebeske dvore
njima obečaše.

sokacgranicar @ 17:06 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, prosinac 8, 2010
 www.sokacki-radio.com

http://www.sokacki-radio.com/

24 sata izvorne folklorne i tamburaške glazbe

iz srca Slavonijesokacgranicar @ 12:54 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » pro 2010
Index.hr
Nema zapisa.